Sonkatekercs sajtmártással (csontritkulás ellen)
2008.12.07. 00:23
(Nagyon ötletes, friss vegyes salátával tálalva, önálló, könnyű vacsoraétel is lehet belőle. Magas fehérje-, és kalciumtartalma miatt csontritkulás betegségben is használható.)
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: Alap: 4 evőkanál finomliszt, 4 dl tej, 4 dkg vaj, 4 tojás, só; Töltelék: 30 dkg darált gépsonkasonka, 1 teáskanál mustár, őrölt bors, 2 evőkanál tejföl; Tetejére: 2 dkg olvasztott vaj, 10 dkg reszelt sajt; Sajtmártáshoz: 3 dkg vaj, 4 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, 15 dkg reszelt trappista sajt, só
A lisztből, tejből besamelt főzünk és kihűtjük. Beledolgozzuk a tojássárgájákat, sóval ízesítjük és beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. Ezt a masszát papírral bélelt tepsibe simítjuk és forró sütőben aranysárgára sütjük, majd még forrón szalvétára borítjuk és összetekerjük. A töltelékhez a darált sonkát kevés mustárral, borssal ízesítjük, tejfölt adunk hozzá. A kihűlt tésztát ezzel megtöltjük. A tetejére olvasztott vajat locsolunk, és megszórjuk reszelt sajttal. Tálalás előtt 15 percig a sütőben melegítjük. A sajtmártáshoz a lisztből és vajból rántást készítünk, megsózzuk és a tejföllel fölengedjük. Hozzáadjuk a sajtot és egy kevés forró vízzel összekeverve mártássá főzzük. A töltött tekercset ezzel tálaljuk. (Tálalhatjuk úgy is, hogy minden tányérra 2 szelet sonkatekercset teszünk, melléöntünk egy kis sajtmártást, néhány csepp ketchupot csöppentünk a mártásra, amit késsel egymásba húzunk. Így nagyon mutatós lesz.)
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 427 kcal (1785 kJ), Fehérje: 20, 5 g, Zsír: 32, 6 g, Szénhidrát: 12, 3 g, Koleszterin: 185, 5 mg, Rost: 0, 45 g, C-vitamin: 0, 2 mg, Kalcium: 298, 8 mg, Vas: 1, 08 mg, Nátrium: 871 mg
|