Tejszínsajtos zöldborsótorta (csontritkulás ellen)
2008.12.07. 00:21
(A sajt fehérje- és kalciumtartalma a borsó vitaminjaival kiegészülve egészen értékes párosítást eredményez, egészséges és csontritkulásos betegeknek is felejthetetlen perceket adva.)
Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg finomliszt, só, 15 dkg margarin, 1 tojás; A töltelékhez:
40 dkg mirelit zöldborsó, só, késhegynyi szódabikarbóna, 1 evőkanál kristálycukor, 50 dkg tejszínes sajt, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál búzadara, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, csipetnyi reszelt szerecsendió, 3 tojás, 20 dkg eidami sajt; A forma kikenéséhez: vaj; A tetejére: 1 tojás
Először a tésztát készítjük el. A lisztet kissé megsózzuk, és a margarinnal összemorzsoljuk. A tojást beleütjük, és szűk fél dl hideg vízzel összegyúrjuk, hogy rugalmas, az edény falától elváló tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva, hideg helyen, 1 órán át pihentetjük. Közben a zöldborsót enyhén sós, szódabikarbónás, cukorral ízesített vízben 3-4 percig főzzük, majd leszűrjük. A tejszínes sajtot lecsöpögtetjük és áttörjük. A tejfölt, a búzadarát belekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tojásokat is beleütjük, majd a zöldborsót hozzáadjuk, és 5 deka eidami sajtot belereszelünk. A tészta kétharmad részét lisztes gyúródeszkán 22-24 centi átmérőjű lappá nyújtjuk, és kibéleljük vele egy 18-20 centi átmérőjű, kivajazott tortaforma alját és oldalát. Az alját villával megszurkáljuk. A maradék eidami sajtot felszeleteljük, a felét a formába terítjük, a zöldborsós tölteléket belesimítjuk, és a maradék sajttal befedjük. A maradék tésztából kerek lapot nyújtunk, a töltelékre fektetjük, körbevágjuk. A leeső tésztából a torta tetejére díszítést (levelet, karikákat stb.) készítünk. Az oldal- és a fedőlap találkozásánál a tésztát vizes ecsettel körbekenjük, majd ujjunkkal összenyomkodjuk. A tortát simára kevert tojással megkenjük, villával egy-két helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal 50-60 perc alatt megsütjük. Ezután a formából óvatosan kiborítjuk, talpára állítjuk és 30-40 percet pihentetjük, csak utána vágjuk fel. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 541 kcal (2261 kJ), Fehérje: 16, 4 g, Zsír: 36, 9 g, Szénhidrát: 35, 2 g, Koleszterin: 167, 3 mg, Rost: 3, 21 g, C-vitamin: 3, 2 mg, Kalcium: 288, 3 mg, Vas: 1, 41 mg, Nátrium: 1319 mg
|