Csípős rák (cukorbetegek is fogyaszthatják)
2008.12.07. 00:16
(Igazi szénhidrátszegény, zsír-és energiaszegény ez a rákcsemege cukrosok örömére, bár Magyarországon sokan allergiások lehetnek a rákra, óvatosan bánjunk vele!)
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 5 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 kis chili paprika finomra törve, vagy 1 kávéskanál erős pista, vagy egyéb csípős paprikakrém, 0,5 kávékanál édes pirospaprika, 48 db előfőzött fagyasztott garnélarák vagy 2 konzerv koktélrák lecsöpögtetve (összesen 20 dkg nettó tömeg)
Hagyjuk a rákot felolvadni. A fokhagymát tisztítsuk meg és, vágjuk nagyon apróra vagy nyomjuk át fokhagymanyomón. Tegyük fel az olajat a tűzre. Még amíg hideg tegyük bele a fokhagymát, a chilit vagy paprikakrémet és az édes paprikát. Kevergessük, vigyázzunk, hogy nehogy megégjenek. Mikor már az olaj forró tegyük bele a rákot és kevergessük néhány másodpercig, csak amíg átforrósodik. Óvatosan és rövid ideig pirítsuk, mert a rákhús hamar megkeményedik, vagy a keveréstől összetörik. Pirított zsemle krutonnal kínálhatjuk.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 200 kcal (836 kJ), Fehérje: 11, 7 g, Zsír: 16 g, Szénhidrát: 1, 9 g, Koleszterin: 50 mg, Rost: 0, 4 g, C-vitamin: 1, 7 mg, Kalcium: 63, 59 mg, Vas: 1, 9 mg, Nátrium: 510, 13 mg
|