Porcelán- vagy márványtojás (kínai)
2008.12.06. 23:57
Hozzávalók: 12 tojás, 9 dl víz (kétszer), 4 evőkanál fekete, igen erős tealevél, 2 evőkanál szójamártás, 1 evőkanál só, 1 kiskanálnyi ánizs (ízlés szerint).
Az első kilenc deci vízben negyedórát főzzük a tojásokat, majd két-három percig hideg csapvíz alá tartjuk őket. Ha kihűltek, a héjukat összetörjük, de úgy, hogy rajta maradjanak a tojáson, voltaképpen tehát csak megrepedezzenek. A másik kilenc deci vizet felforraljuk, beletesszük a teát, sót, szóját, az ánizst (ha használjuk), és ebben a sűrű lében egy órán át főzzük a megrepedezett tojásokat. Ezután hagyjuk a tojásokat állni egy éjszakáig, majd meghámozzuk őket. Azt fogjuk észrevenni, hogy a héj repedésein át a tea beszivárgott, enyhén elszínezte a tojást és a márványéhoz, vagy a régi porcelánokéhoz hasonló erezetet rajzolt rá.
|