Hangcsoui kolduscsirke (kínai)
2008.12.06. 23:46
Hozzávalók: 1,5 kg csirke, 1,5 gr friss gyömbér, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál chilimártás, 1 evőkanál bor, 10 db lótuszlevél, 1 evőkanál zsír, 7,5 dkg sovány sertéshús, 7,5 dkg póréhagyma, 5 dkg csípős, szecsuáni zöldség, 1 kávéskanál bor, 1 mokkáskanál mononátrium glutamát, 20 dkg szalonna, A csirke beburkolásához: 1 m zsineg, 5 dkg só, 30x60 cm vászon, 3 kg agyag, 2 ív zsírpapír, Sütéshez: 10 kg fenyőfa
A megtisztított csirkét megmossuk, megszárítjuk. A szárnyak, a lábak, a nyak csontját eltörjük, combját éles késsel könnyedén bevagdossuk. Ezután alaposan bedörzsöljük a só és a bors keverékével. A friss gyömbért apróra vagdaljuk, a chilimártással és a borral összekeverjük, majd a csirkébe töltjük. Negyed óráig benne hagyjuk, azután kiöntjük.
A lótuszlevelet egy percre fővő vízbe dugjuk, majd kiszedjük. Egy serpenyőt nagy tűzre helyezünk, beleteszünk zsírt, mikor forró, beletesszük a csíkokra vágott sovány disznóhúst és a csíkokra vágott pórét is. Addig kevergetjük, míg félig meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott, csípős szecsuáni zöldséget, a borral és a mononátrium glutamáttal ízesítjük. Ha kihűlt, megtöltjük vele a csirkét. Ezután a csirkét belecsavarjuk egy 20 dekányi, széles szalonnaszeletbe, majd két réteg lótuszlevélbe, és az egészet zsineggel sűrűn átkötjük. Ezután az agyagot sós vízzel felpuhítjuk, rákenjük a vizes vászonra, és beborítjuk vele a lótuszlevélbe csavart csirkét. Amikor az agyag megszárad, levesszük a vásznat, és az agyagra papírt csavarunk, ezután a papírt 3 mm vastagon megint bevonjuk agyaggal. A fenyőfából tüzet rakunk. A csirkét negyed órára a tűzre tesszük, utána beborítjuk fenyőfadarabokkal, és úgy sütjük még fél órán át. Ezután megfordítjuk, és még sütjük fél órán át, végül betemetjük két órára a parázsba. A hamuból kiszedjük a csirkét, megtisztítjuk, feldaraboljuk és tálaljuk.
|