Kínai gyömbéres zöldségek (kínai)
2008.12.06. 23:41
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg vegyes kínai zöldség (káposzta, spenót, kelkáposzta, brokkoli stb.), 5 dkg hóborsó, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 1 evőkanál főzött olaj, 3 evőkanál olaj, 2,5 cm megtisztított és apróra vágott friss gyömbérgyökér 1 db kicsumázott és kockára vágott zöldpaprika, 1 db csíkokra vágott zöld chilipaprika.
A mártáshoz: 2 kiskanál sötét szójaszósz, 1 kiskanál cukor, 2,5 dl csirkelé (lehet kockából is), 2 kiskanál kukoricaliszt, 1 kiskanál ötfűszer keverék.
A tálaláshoz: 1/2 kiskanál szezámolaj, frissen őrölt feketebors ízlés szerint.
A kínai zöldséget 7,5 cm hosszú csíkokra vágjuk. Egy nagy fazékban vizet forralunk, és beletesszük az ízesítőszereket. Hozzáadjuk a hóborsót és a kínai zöldséget, 1-5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük, a vizet kiöntjük. Meglocsoljuk 1 evőkanál olajjal, és lefedjük. A wokban fölforrósítjuk a megmaradt olajat, és percig pirítjuk rajta a gyömbért. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a chilipaprikát, majd dobva-rázva 1-2 percig sütjük. Beletesszük a szósz összedolgozott alapanyagait, és jól összekeverjük. Lassú tűzön 3-4 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldségeket és még egy percig főzzük. A tetejére szezámolajat locsolunk, megborozzuk és azonnal tálaljuk.
|