Pattogós tészta (kínai)
2008.12.06. 23:33
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg tojásos tészta, 1 liter olívaolaj
Áztassuk a tésztát 15 percen át hideg vízben, majd öblítsük át. Csöpögtessük le. Ha lehet, hagyjuk 1 óráig hűtőszekrényben. Hevítsük az olajat 180°C-ra, helyezzük el fészekformán a tésztát a merítőhálóban, engedjük 1 percre a forró olajba. Amint kezd megduzzadni, és aranyos színt kap, emeljük ki, itatóspapírral vagy szalvétával itassuk le róla az olajat. Önálló ételként vagy köretként fogyasztható. Jól lezárt edényben, hűtve 4-5 hétig eltartható. A tészták egy része áztatás nélkül készül (pl. rizstészta, szójatészta); ez esetben erős tűzön sütik. Ilyenkor a tészta néhány másodperc alatt megduzzad, jellegzetes sercegő hang kíséretében. Akkor kell az olajból kiemelni, amikor a sercegés abbamarad. A rizslisztből készült tészta és a szójatészta sütés közben fehér marad. A sütőolaj hőfoka magas legyen, különben a tészta zsíros és kemény lesz.
|