Köretek : Énekes-sistergő rizs (kínai) |
Énekes-sistergő rizs (kínai)
2008.12.06. 23:32
Hozzávalók 4 személyre: 32 dkg apró szemű rizs
Azt a „kérget”, amely a rizs főzése után az edény alján marad, megszáríthatjuk, majd forró olajban kisüthetjük. Ha ezt szószba vagy levesbe mártjuk, sistergő hangot hallat: innen kapta a nevét. Ezt a rizskérget hónapokig tárolhatjuk.
A rizskéreg elkészítése: a rizst négyszer-ötször átmossuk, amíg a róla lefolyó víz teljesen tiszta nem lesz. A rizst lecsöpögetjük, és 300 ml vízzel egy serpenyőben felfőzzük. Kisebbre vesszük alatta a lángot, és lassú tűzön 20 percig főzzük. Elzárjuk alatta a lángot, és fedő alatt 25-30 percig állni hagyjuk. Ezután átszedjük egy olyan serpenyőbe, amelyben nem ragad le, és 1 cm-es vastagságban szétterítjük. Nagyon lassú tűzön 40-50 percig főzzük. Megfordítjuk, és lassú tűzön újabb 1 órán át főzzük. A rizsnek teljesen ki kell száradnia. 5cm széles négyszögekre törjük, és fedeles üvegben tároljuk.
A sistergő rizs elkészítése: Egy serpenyőbe 5cm mélyen olajat Öntünk, és viszonylag magas hőfokra hevítjük (190°C). Hozzáadjuk a négyszögekre tört rizskérgeket, és aranybarnára sütjük. Kivesszük, és papírtörölközővel felitatjuk róla a felesleges olajat. Leveshez, vagy bármilyen dobva-rázva sütött ételhez kínáljuk.
|