Sült gomba (kínai)
2008.12.06. 23:15
Hozzávalók: 40 dkg friss gomba, fél kávéskanál glutamát (elhagyható), fél pohár olívaolaj, 2 evőkanál szójamártás (vagy egy kávéskanál finom só).
Mossuk meg jól a gombát, csöpögtessük le, és hosszanti irányban igen vékonyan szeleteljük, így T- alakúak lesznek a szeletkék. Egy mély edényt melegítsünk fel a tűzön, tegyük bele az olajat és a glutamátot, várjunk pár pillanatot, és rakjuk bele a gombát is. Folyamatosan kevergetve süssük enyhe tűzön 10 percig. Öntsük bele a szójamártást. Süssük még öt percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Ezt a fogást önállóan is lehet fogyasztani, de remek ízt kölcsönöz bármely zöldség- vagy húsételnek. Használjuk fel a gombaolajat, mert nagyon finom ízt ad zöldségek sütésekor. Hűtőszekrényben, jól lezárt edényben a gomba az olajjal együtt két hétig eltartható. Aki kedveli a fokhagymát, az olajba tehet két gerezd összetört fokhagymát, mielőtt a gombát beletenné. Ugyancsak hozzáadható egy kockára vágott paprika.
|