Gombás kínai kel (kínai)
2008.12.06. 23:09
Hozzávalók: 1 közepes méretű kínai kel, 5 nagyobb gombafej, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb gyömbérgyökér, 2 hegyes-erős paprika, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál szójamártás, 2 evőkanál olaj.
A kínai kel nem olyan jellegzetes, átható ízű, mint magyar változata, főzés közben sem bocsát ki magából, kellemesnek csak nagy erőfeszítéssel mondható, illatot. Ráadásul jóval hamarabb megfő. Ma már Magyarországon is kapható, hiszen termesztjük is. Egyetlen baja, hogy rendkívül hamar romlik, méghozzá alattomosan: kívül gyönyörű marad, belül viszont teljesen megbarnul és úgyszólván cseppfolyóssá lesz. Saját tapasztalatom az, hogy jobb azt a példányt megvásárolni, amelyet fóliába csomagolva árusítanak, de ezt is azonnal föl kell használni a vásárlás után. A kelt leveleire szedjük szét, a leveleket nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymát, paprikát fölaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, a fejeket egészben hagyjuk, a szárakat apróra vágjuk, a gyömbért megreszeljük. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, beletesszük a gyömbért, fokhagymát és a zöldpaprikát. Jól összerázzuk, majd hozzáadjuk a gombát és a káposztaleveleket. Két perc után az ecetet és a szóját is hozzátesszük, majd még két percig sütjük.
|