Köretek : Sült rizs tojással (kínai) |
Sült rizs tojással (kínai)
2008.12.06. 23:06
Hozzávalók: 4 csésze előre elkészített főtt rizs, 3 tojás, 3 evőkanál olívaolaj (esetleg napraforgóolaj), 2 kávéskanál fehér portói (vagy sherry), fél kávéskanál só (vagy 1 evőkanál szójamártás), 2 csipet bors, 10 csepp szezámolaj (elhagyható).
Válasszuk szét a rizsszemeket. Verjük fel a tojásokat a portóival. Melegítsünk fel egy edényt élénk tűzön. Tegyünk bele két kanál olajat. Ha az olaj teljesen felforrósodott, tegyük bele a rizst, és süssük nagy lángon két percig állandó kavarással. Sózzuk, és borsozzuk meg. Még egy percig kavargassuk. Képezzünk mélyedést a rizst az edény oldala felé terelve, a tüzet közepesre csökkentve adjuk hozzá a harmadik kanál olajat, és a mélyedésbe öntsük bele a tojást. Kavargassuk a tojást, amíg meg nem szilárdul. Keverjük össze a rizzsel, és még egy percig tartsuk a tűzön. Adjuk hozzá a szezámolajat, és azonnal tálaljuk. Hagymalevelekkel vagy vágott petrezselyemzölddel díszíthetjük. Az egyidejű elkészítés helyett a tojást lágy omlett formájában kockákra vágva is a rizshez keverhetjük felmelegítés előtt. Az étel zárt edényben, hűtőszekrényben egy hétig eltartható. Ez az étel a kínai vegetáriánus konyha egyik gyakori fogása. Nem vegetáriánusok előre megsütött sertés- és borjúhússal, vagy tengeri csemegékkel, esetleg kolbásszal egészíthetik ki. Ekkor a húst vékony csíkokra kell szeletelni.
|