Kantoni rizs (kínai)
2008.12.06. 23:00
Hozzávalók: 4 csésze natúr főtt rizs, 2 tojás, 2 evőkanál szójamártás, 3,5 evőkanál olaj, 10 dkg tisztított garnélarák, 1 fej hagyma, 10 dkg fényezett sertéssült, 5 dkg párolt zöldborsó, 1 kávéskanál konyak, 1 késhegynyi őrölt bors, néhány csepp szezámolaj.
Verjük fel a tojásokat egy csészében a szójamártással együtt. Hevítsünk fél evőkanál olajat egy serpenyőben, süssük egy percig benne a tojást omlettnek. Hagyjuk kihűlni. Tisztítsuk meg és vágjuk fel a hagymát. Vágjuk csíkokra a sertéssültet. Keverjük össze a rákot a konyakkal. Vagdaljuk az omlettet keskeny csíkokra. Hevítsük fel a maradék olajat, süssük benne a hagymát és a rákot egy percig, ezután tegyük bele a sertéshúst és a párolt zöldborsót. Állandó kevergetés közben süssük két percig. Egy lyukacsos szedőkanállal emeljük ki az olajból az anyagokat. Tegyük a rizst a serpenyőbe, süssük kevergetve három percig. A rizsszemeknek pergőnek kell lenniük. Tegyük vissza az előbb kiszedett anyagokat, és két percig süssük még. Adjuk hozzá a szezámolajat, és tálaljuk. Gazdagíthatjuk a kantoni rizses-tálat párolt gombával és karikára vágott kolbásszal. Rizsünk akkor lesz a legjobb, ha főzés után hűtőszekrénybe tesszük és időnként villával fellazítjuk, majd csak ezután keverjük hozzá az ételhez.
|