Főtt rizs (kínai)
2008.12.06. 22:58
A szakértők szerint a tisztított, fényezett rizst fölösleges megmosni, mert ezzel lemossuk róla azt a vékony, rizslisztszerű takarót, amely különleges ízhatást ad neki. Mások azzal érvelnek, hogy ha váltott vízben mossuk, megduzzad, könnyebben megfő és ízesebb lesz. Ugyanígy folyik a vita a tisztítatlan, nyers rizs kérdésében is. A lényeg az, hogy a rizst mindenképp meg kell tisztítani, vagy azzal, hogy kiválogatjuk belőle a hulladékot, vagy mosással. Kimérünk húsz dekagramm rizst, serpenyőbe vagy lábosba tesszük. Ráöntünk fél liter hidegvizet és egy kávéskanál olajat - ez akadályozza meg abban, hogy túlfőjön. Fölforraljuk a serpenyő tartalmát, amíg a tetején buborékok és hab nem jelenik meg. Ekkor lefedjük és kis lángon tizenhét percig pároljuk. Ennyi idő alatt a rizsszemek megfőnek, egymástól elválnak, valamelyest mégis összetapadnak, hogy ne kelljen szemenként kiszedegetni őket a tányérból. Ha nem rögtön tálaljuk a rizst, nem árt a szélére két-három kiskanál vizet csepegtetni, mert azon a részen, ahol az edénnyel érintkezik, hajlamos a megszikkadásra. Ebben az esetben a tálalás előtt kicsit átmelegítjük, hogy ezt a néhány kanál vizet is magába szívja.
|