"Dubarry" sertésbordák (képpel)
2008.12.01. 12:50
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott sertésborda (48 dkg), 1 kg karfiol (mélyhűtött), 2 evőkanál citromlé, 1 kis csokor petrezselyem, 1 dl olaj, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál mustár, 8 szelet lapka sajt, 8 szelet főtt tarja, A besamelhez: 8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 8 dkg finomliszt, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 40 g reszelt sajt.
Előkészítés: A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, kissé kiverjük, besózzuk. A karfiolt enyhén sós, 2 evőkanál citromlével ízesített vízben puhára főzzük, szűrőkanállal hideg vízbe tesszük, kihűtjük, alaposan lecsepegtetjük. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk.
Elkészítés: A besamelmártáshoz felforrósítjuk a vajat vagy a margarint, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban felöntjük a tejjel, simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Kihűtjük, eldolgozzuk benne a tojások sárgáját, a reszelt sajtot és a petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az olajat felforrósítjuk. A hússzeleteket beleforgatjuk a lisztbe, és az olajban mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük, nagyobb-mélyebb sütőtálba egy sorban lerakjuk. Vékonyan megkenjük őket mustárral, mindegyikre 1-1 szelet sajtot és tarját terítünk, arányosan elosztva a tetejükre púpozzuk a karfiolt, végül egyenletesen bevonjuk a mártással. Enyhe pirulásig (25-30 percig) sütjük, azonnal tálaljuk. Párolt rizs, burgonyapüré illik hozzá.
|