Paradicsomos húsgombóc (képpel)
2008.11.27. 19:26
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
70 dkg csirkemell (lehet pulyka is)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 presszópohár barnarizs (2.5 dl.)
só
feketebors
vegeta ételízesítő
A paradicsom szószhoz:
1 liter sűrített paradicsomlé (üveges)
3 nagyobb fej vöröshagyma
2 zeller szár levéllel
2 evőkanál pirospaprika őrlemény
2 evőkanál ételsűrítő (Knorr)
3 evőkanál olíva olaj
só
gyümölcscukor
Elkészítés:
Egy kis lábosba beletesszük a barnarizst, majd hozzáöntünk kétszerannyi vizet és felforraljuk. Ha felforrt kislángra tesszük, és addig főzzük, amíg az összes levet felszívja. A rizst ízlés szerint kevés feketeborssal, vegetával és egy csipet sóval ízesítjük. Tegyük félre kihűlni!
Közben készítsük el a paradicsommártást! Vágjuk össze a három nagyobb fej hagymát apró kockákra. A fazékba tegyük bele az olíva olajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük üvegesre kislángon. Ha már elég üveges, húzzuk félre és adjunk hozzá 1 evőkanál pirospaprikát, a paradicsomlevet, ˝ liter vizet és kezdjük el főzni. Ízlés szerint ízesítsük a fruktózzal. Közben tegyük hozzá a zellert, és az ételsűrítőt (forrás után) és kb. 15 percig főzzük össze.
Tipp:
Nagyon kevés sót adjunk csak hozzá, mert így a cukor íze jobban érvényesül.
Közben készítsük el a tölteléket! Daráljuk le a húst a hagymával és a fokhagymával együtt, majd adjuk hozzá a kihűlt rizst, fűszereket (feketebors, pirospaprika, só ízlés szerint), a tojást és alaposan dolgozzuk össze. A kész masszából készítsünk kis gombócokat és tegyük bele a forrásban levő paradicsommártásba, és kb. 20 percig főzzük.(Ha töltött paprikát szeretnénk készíteni, akkor a húst paprikába töltjük, és úgy főzzük meg.) Főtt burgonyával vagy teljes kiőrlésű, graham lisztből készült spagettival tálalva kiváló étel - és még egészséges is!
|