Gyulai gombás karaj cserépedényben
2008.11.27. 17:42
Hozzávalók:
60-70 dkg kicsontozott karaj egy darabban
10 dkg puha gyulai kolbász
20 dkg apró gomba
1 csomó petrezselyem,
1 paradicsompaprika (vagy kaloforniai paprika )
3 gerezd fokhagyma
só
1 teáskanál mustár
1 mokkáskanál őrölt bors
2 dl tejföl
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A karajba éles késsel lyukat fúrok, hogy a megmosott kolbász beleférjen. A gombát megtisztítom, de nem szeletelem fel. A petrezselyemzöldet finomra, a paprikát kockákra vágom. A fokhagymát pépé zúzom. A hideg vízbe áztatott cserépedénybe fektetem a mindkét oldalán megsózott, kolbásszal töltött húst. Megkenem mustárral és fokhagymapéppel, megszórom őrölt borssal, petrezselyemzölddel, elosztom rajta a kockára vágott paprikát, és köré rakom a gombákat. A tejfelbe kevés sót és olajat keverek, majd rálocsolom a tetejére.
A tálat befedem, és hideg sütőbe téve kis lángon megsütöm a húst.
A megsült húst kiveszem az edényből, felszeletelem. Visszatéve elrendezem mellette a sült gombákat. Lelocsolom a mártással, és ecetes csípős savanyúságot, ropogós sült burgonyát vagy burgonyapürét kínálok mellé. Ez az étel készíthető kicsontozott sertéstarjából vagy sertés combból is.
|