Burgundi marharagu
2008.11.27. 17:40
Hozzávalók (6-8 személyre):
1,5 kg marhahús (lábszár, lapocka),
5 hagyma,
5 sárgarépa,
5 póréhagyma,
3 gerezd fokhagyma,
6 csipetnyi kakukkfű,
2 babérlevél,
maroknyi petrezselyem,
1,5 l Nagyburgundi,
30 dkg húsos szalonna,
1 dl borpárlat,
1,5 dl vörös csemegebor,
25 dkg gomba,
6 újhagyma,
só,
bors
Elkészítése:
A falatnyi kockákra vágott húst, a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát és sárgarépát, a szétnyomott fokhagymát és a fűszernövényeket egy éjszakán át vörösborban pácoljuk. Főzés előtt kivesszük a húst, a páclevet félretesszük. Öblös serpenyőben megpirítjuk a kockákra vágott húsos szalonnát. Ráöntjük, és meggyújtjuk a borpárlatot. Visszatesszük a húst, hozzáadjuk a csemegebort, a megszűrt páclével elborítjuk, s lefödve, lassú tűzön kb. három órán át pároljuk. Amikor megpuhult, az esetleg megmaradt páclét még hozzáöntjük. A megtisztított, finomra szeletelt gombát kevés vajban megpároljuk, és a megtisztított, szeletekre vágott újhagymával, póréhagymával hozzáadjuk a húshoz. Amikor ezek a hagymák is megpuhultak, sóval, borssal ízesítjük az ételt és forrón tálaljuk. Köretnek sós burgonyát, párolt rizst, vagy spagettit kínálhatunk hozzá.
|