Csőben sült burgonya
2008.11.22. 17:15
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 4 dl besamel, 4 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, vaj, szerecsendió, bors, só.
A burgonyát főzd meg, majd hámozd meg, s ha kihűlt, karikázd fel. A hagymát hámozás után szeleteld fel, s kevés vajon párold üvegesre. A besamelt fűszerezd sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, s ha már nem meleg, keverd bele a tojássárgákat is. Egy hőálló edényt kenj ki vajjal, fektesd az aljába a krumpli-szeleteket, arra terítsd a hagymát, s az egészet borítsd be besamellel. Végül szórd rá a reszelt sajtot, s előmelegített sütőben mérsékelt tűznél süsd, amíg a teteje meg nem barnul.
Besamel mártás: 5 dkg vajat, 5 dkg lisztet, 3 dl tejet, sót, törött borsot. A vajból és a lisztből készíts világos rántást, ezt öntsd fel a forró tejjel, s (például habverővel) keverd simára. Sózd, borsozd, s kis tűzön főzd néhány percig, hogy besűrűsödjön. (Van, ahol reszelt szerecsendióval is ízesítik.)
|