Borleves gyűszűfánkkal
2008.11.22. 16:34
Fél liter bor, 3 dl víz, 5 dkg cukor, 1 tojás, egy kiskanálnyi liszt, 1 kanál citromlé, 3 szem szegfűszeg, darab fahéj.
A bort felforralom a cukorral, a szegfűszegel és a fahéjjal, majd beleteszem a citromlevet. Egy habüstben elkavarom a tojást, beleteszem a lisztet, a vizet, majd a forralt bort. Tűzre téve addig kavargatom a habverővel, míg el nem kezd sűrűsödni. Gyűszűfánkkal tálalom.
Gyűszűfánk:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 + 1 ek porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 3 cl rum, késhegynyi só.
A tejet meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és beleteszek egy kanál cukrot, majd meleg helyen megkelesztem. Ekkor összegyúrom a liszttel, a tojássárgájával, a vajjal, a rummal és a sóval. Egy kendővel letakarva 40 percig langyos helyen kelesztem. Egy olajozott gyűszűvel egészen apró fánkocskákat szúrok ki belőle, majd forró olajban kisütöm.
|