Birsalmás libakocsonya
2008.11.22. 15:37
Hozzávalók 4 személyre: 2 kg libahús, 10 dkg zeller, só, őrölt bors, 2 babérlevél, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, 15 dkg vöröshagyma, ˝ dl 5%-os fehérborecet, ˝ citrom, 5dkg zselatin, 3 birsalma, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl erőleves (kockából).
A libahúst megtisztítjuk, és annyi vízzel tesszük fel főni amennyi ellepi. Alulra kerülnek a fazékba a combok, felülre a melle. Ha forr, jól lehabozzuk, a megtisztított zellert hozzáadjuk, sóval ízesítjük. A fűszereket (majoránna, kakukkfű, babérlevél, bors, bazsalikom) egy tülldarabba kötjük, és úgy tesszük a lébe, a vöröshagymát megtisztítva, egészben tesszük bele. A birsalmákat megtisztítjuk, kimagozzuk, és cikkekre vágva tesszük a levesbe. A zsírt többször leszedjük a tetejéről. Amikor a hús megpuhult kivesszük a levesből, és letakarjuk egy tiszta konyharuhával, mert befeketedik. A forró levet tiszta ruhán átszűrjük, kivesszük külön edénybe a birscikkeket, hideg vízzel leöblítjük. A léhez hozzáadjuk az erőlevest, és a hideg vízben simára kevert zselatint, melyet hozzáöntünk. Egyszer felforraljuk. Leszedjük a tetejét, átszűrjük és kevés ideig állni, hagyjuk, hogy ne legyen forró. A húsdarabokat elosztjuk a tálakba, majd rátesszük a birsalma cikkeket, felöntjük a lével és dermedni hagyjuk, hűvös helyen (nem hűtőszekrényben!). Dermedés után hűtőbe helyezzük, és kínálásig pihentetjük. Kellemes ízét a birsalma zamatos illata adja meg. Önálló fogásként-, előételként is különleges ízvilágú.
|