Rákmegelőző BROKKOLI
2008.11.18. 22:03
Kitűnő C-vitamin, folsav- és karotinforrás, rákmegelőzés szempontjából fontos zöldségféle a brokkoli. A karfiol rokona, ezért az elkészítésének módja is hasonló. Íme néhány ízletes étel!
A hajtások színe alapján van fehér, lila vagy zöld hajtású, ezt nevezik kalábriai brokkolinak.
Lila változatát már az ókori rómaiak ismerték, borban főzve ették. A brokkolit ugyanúgy készíthetjük el, mint a karfiolt. Ha főzővizébe egy szelet kenyeret is teszünk, elkerülhetjük a keletkező kellemetlen szagokat.
TEJSZÍNES-TOJÁSOS BROKKOLILEVES
Hozzávalók: 60 dkg brokkoli, 2 közepes sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 2 leveskocka, 1 babérlevél, só, szemes bors, 4 tojás, 1 ek. étkezési keményítő, 2 dl főzőtejszín, szerecsendió, 2 ek. citromlé, 1 ek. vágott petrezselyem.
Elkészítése: A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, megmossuk. A sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, a sárgarépát felkarikázzuk. 1 liter vizet felforralunk a leveskockákkal, beletesszük a brokkolit, a sárgarépát, a hagymát egészben, a babérlevelet és 10-15 szem teatojásba zárt borsszemet. Fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára főzzük (15 perc). A tojásokat megmossuk, és sós vízben az újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd hideg vízben langyosra hűtjük, és óvatosan meghámozzuk. Az étkezési keményítőt simára keverjük a tejszínnel és 1 merőkanál levessel, a forrásban lévő leveshez adjuk, fedő nélkül éppen csak sűrűsödésig főzzük. Kiemeljük belőle a babérlevelet, a hagymát és a teatojást, szerecsendióval és citromlével ízesítjük, ha kell, utánasózzuk. Mélytányérokba szedjük, a félbevágott tojásokkal gazdagítjuk, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
BROKKOLIS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 20 dkg debreceni, 5 dkg vaj, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg mélyhűtött zöldborsó, 15 dkg brokkoli, 2 ek. olaj, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, borsikafű, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítése: A rizst az olajon átforrósítjuk, és annyi forró vízzel öntjük fel, amennyi bőven ellepi. Lefedjük, és amíg puhul, elkészítjük a ragut. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, a fagyos zöldborsót, a rózsáira szedett brokkolit és a felkarikázott debrecenit. Meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel és kb. 10 percig pároljuk. Megfűszerezzük, összekeverjük a párolt rizzsel, és a reszelt sajttal meghintve, forrón tálaljuk.
BROKKOLI SÖRTÉSZTÁBAN
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1 pohár sör, só, reszelt szerecsendió, 1 kk. ecet; a sütéshez: olaj.
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, lobogva forró, enyhén sós-ecetes vízbe dobjuk, és 10 percig főzzük, hogy félpuha legyen. A lisztből a tojással és a sörrel sűrű palacsintatésztát keverünk, sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a brokkolirózsákat belemártva, bő, forró olajban kisütjük.
|