Pozsonyi diós bejgli (karácsonyi)
2008.11.18. 19:35
Hozzávalók 2 csík elkészítéséhez: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 tojás, 3 dkg élesztő, csipet só, ˝ dl tej A töltelékhez: 25 dkg cukor, 25 dkg dióbél, fahéj, 8 dkg mazsola, piskóta vagy kekszmorzsa, 1 citrom.
Gyúródeszkán összegyúrjuk a lisztet, vajat, porcukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojás, a tejben feloldott élesztővel és pici sóval tésztát gyúrunk (nem túl keményet). Addig dolgozzuk ki, amíg a gyúródeszkától egy csomóban leválik. Akkor 10 percig pihentetjük. Ezután cipókat formázunk, amennyi a tésztából telik. Nyújtófa segítségével a cipókat elnyújtjuk, és megtöltjük a töltelékkel. Ezután összecsavarjuk. Tojással kétszer megkenjük, és meleg sütőben lassan kisütjük. Nagyon szép, márványos lesz s tekercs, ha egész tojást és két sárgáját egy csészében jól összekeverünk, és egy tollal vagy ecsettel kétszer bekenjük az elkevert tojással, egy órai pihentetés után. A töltelék elkészítése: a cukrot két dl vízzel egy lábosban felfőzzük. Belekeverjük a darált dióbelet, egy kis őrölt fahéjat, tisztított mazsolát, kis reszelt citromhéjat. Teljesen kihűtve kenjük az elnyújtott tésztába. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék nedves, folyós ne legyen, mert így megrepeszti sütés közben a bejglit! Minél szárazabb a töltelék, illetve minél szárazabbra keverjük, annál szebben sül meg a bejgli. Sütés közben a töltelék ismét felhevül, leveses lesz, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a töltelék száraz marad, vagy a tészta emiatt nem lesz tökéletes.
|