Mákos, kevert kalács (karácsoyi)
2008.11.18. 19:32
Hozzávalók 12 szelet elkészítéséhez: 12 dkg méz, 8 dkg gríz, 8 dkg porcukor, 4 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg mák, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg cseresznyekompót, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál tej, ánizs, őrölt fahéj.
Keverőtálba helyezzük a mézet, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, ánizst és fahéjat, 15 percig keverjük habosra, amíg a massza kemény lesz. Beletesszük a darált mákot, vaníliás cukrot, és a kimagozott lecsurgatott cseresznyét. Felváltva hozzátesszük a kemény habbá vert tojásfehérjét s a grízt. Egy kanál tejjel megkönnyítjük a masszát. Kikenjük, lisztezzük a sütőformát, majd beleöntjük a tésztát. A sütőt 220-240 fokra hevítjük, és a formát behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. Melegen kiborítjuk.
|