Egyszerű kevert mézeskalács (karácsonyi)
2008.11.18. 19:30
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 25 dkg méz, 2 dl tejfel, 2 tojás, 15 dkg vaj, 35 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, fél evőkanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom.
Keverőtálban a mézet a tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfelt, sütőport, vaníliás cukrot, és a kifacsart szűrt citromlével felfuttatott bikarbónát. Miután jól összekevertük, fokozatosan hozzáadjuk a vajat és a lisztet. A masszát kikent, kilisztezett kalácsformában sütjük. A sütőt 220-240 fokra hevítjük és a formát behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a forma meglehetősen magas legyen mert a kalács nagyon megnő.
|