Karácsonyi szívpogácsa
2008.11.18. 19:17
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 25 dkg méz, 3 tojás, 25 dkg porcukor, 5 dkg szalakáli, őrölt szegfűszeg, reszelt szerecsendió, csipet fahéjpor, 70 dkg liszt, só, olaj, +1 tojás a kenéshez; Tojásglazúrhoz: 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje.
A lisztet, egy gyúródeszkára helyezzük és közepén, kis vályút készítünk. A liszt egy részébe bedolgozzuk a cukrot, mézet, a felütött tojásokat, az olvasztott vajat és az átszitált fűszereket, a rumot, amiben feloldjuk a szalakálit, lassanként hozzáöntjük a liszt többi részét, míg puha tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva, 12 órát pihentetjük, lehetőleg estétől reggelig. Pihentetés után, újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd 5 mm vastagra nyújtjuk, és szív alakú formával kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól, 1-2 cm-re. A sütőt 220-240 fokra hevítjük és a tepsit behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. A sütőből kivéve, még forrón, megkenjük felvert tojással. Hagyjuk kihűlni, és tojásfehérje glazúrral díszítjük. Glazúr készítése: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, mellyel még egy keveset verjük, hogy selymessé váljon. Több napig is el áll.
|