Ünnepi ételek : Kocsonyázott bevert tojás sonkával (reggeli, karácsony második napjára) |
Kocsonyázott bevert tojás sonkával (reggeli, karácsony második napjára)
2008.11.18. 18:24
Hozzávalók 10 db elkészítéséhez: 10 db tojás, ˝ dl 5%-os ecet, 15 dkg gépsonka, 10 dkg tubusos tormakrém, 1 erőleves kocka, 1 füstölttízű kocka, 5 dkg zselatin, 2 db tojásfehérje, 1 dkg tárkonylevél, só.
Sovány, zsírtalan erőleves kockából, és füstölttízű kockából aszpikot főzünk. A kockákat forró vízben megfőzzük és hideg vízzel elkevert zselatinnal simára keverjük és a felvert tojásfehérjéket tetejére helyezve, derítjük. Tetejéről óvatosan levesszük a fehérjét és ruhán átszűrjük. Közben a másik edényben felforralt, sózott, ecetezett és tárkonnyal ízesített vízbe ötjük a tojásokat, melyek fehérjét, kanállal köréjük lapátoljuk. Amikor körbevette a fehérje a tojásokat hideg vízbe szedjük. A kiválasztott formát olvasztott langyos aszpikkal kiöntjük, majd a forma alját sonkafigurákkal díszítjük, aszpikkal lekötjük, és ha megdermedt, egy kerek sonkaszeletet teszünk rá., majd erre tormakrémet, amelyet azután csíkokra vágott sonkával befedünk. Ráhelyezzük a megformázott, leszárított bevert tojást, végül olvasztott sonkaaszpikkal a formát úgy töltjük meg, hogy a tojást ellepje. Betöltés után hűtőbe téve dermesztjük. Tálaláskor a forró vízbe mártott formát deszkára vagy tálcára kiborítjuk, pár percig hűtőbe tesszük, majd előhűtött, tálalótálra helyezzük, kockaaszpikkal díszítjük.
|