Kaszinótojás (böjti /húsnélküli/ napra)
2008.11.18. 18:20
Hozzávalók 10 db elkészítéséhez: 5 tojás, 8 dkg vaj, mustár, só, őrölt fehérbors, 25 dkg franciasaláta, 2,5 dkg, füstölt marhanyelv, ˝ csomó petrezselyemzöld, 10 dkg aszpik, 2,5 dl tartármártás, 1dkg szardellapaszta (el is hagyható).
A keményre főtt tojásokat hideg vízben jól lehűtjük, és lehámozzuk. Hosszában kettévágjuk, sárgáját kiszedjük és finomszitán a vajjal együtt áttörjük. Kevés tartárral keverjük, sóval, őrölt fehérborssal, kevés mustárral, szardellapasztával ízesítjük, és simára keverjük. Megfelelő nyomózsákba téve-amelybe előzőleg csillagcsövet tettünk-, a tojásfehérjékbe egyenlő arányban elosztjuk a tölteléket. Tálalhatjuk fél tojásba vagy két töltött tojást egymásra borítva és összenyomva. A tölteléket vízben áztatott és kicsavart zsemlével szaporíthatjuk és lazíthatjuk. Ez azonban csak akkor alkalmazható, ha a kaszinótojást rövid időn belül elfogyasztják. Egy-két napi hűtőben tartás esetén ugyanis a zsemle megsavanyodik benne, és élvezhetetlenné teszi. Tálaláskor a megtöltött tojásokat franciasaláta-talpazatra helyezzük úgy, hogy a megtöltött rész legyen felül. Sűrű tartármártással bevonjuk, tetejét kevés finomra vágott füstölt marhanyelvvel és petrezselyem zöldjével ízlésesen megszórjuk.
|