Ünnepi ételek : Hideg töltött tojás libamájjal (karácsonyi nagypéntekre) |
Hideg töltött tojás libamájjal (karácsonyi nagypéntekre)
2008.11.18. 18:18
Hozzávalók 10 db elkészítéséhez: 5 tojás, 5 dkg vaj, só, őrölt fehérbors, ˝ csomó zöldpetrezselyem, 15 dkg sült libamáj, 5 dkg zsír, 2 dkg vöröshagyma, 2 dl majonézmártás, ˝ dl konyak, 25 dkg francia saláta, 2 dkg zselatin.
A libamájat egyenletes darabokra vágva kevés zsírban, parányi finomra vágott hagymával lepirítjuk, sóval, őrölt fehér borssal fűszerezzük, és még forrón átpasszírozzuk. Ha kihűlt, hozzápasszírozzuk a megfőzött, meghámozott kettévágott tojások sárgáját, a nyers vajat, és kevés konyakkal ízesítve, kissé utánfűszerezve, jó habosra kikeverjük. Ezzel a masszával töltjük meg a tojásfehérjéket. Szükség esetén a libamájas tölteléket kevés, jó keményre felvert habtejszínnel vagy sűrű, lehűtött besamelmártással lazítjuk, szaporítjuk. Tálaláskor franciasaláta-talpazatra helyezzük, és kevés olvasztott, majd lehűtött aszpikkal fényezzük. Mártásoscsészében majonézmártást adhatunk hozzá. E tojás elkészítéséhez kevésbé szép libamájat is felhasználhatunk, mert a szép, hízott libamájat más formában jobban készíthetjük.
|