Ünnepi ételek : Hideg töltött tojás Erdész módon (karácsonyi nagypéntekre) |
Hideg töltött tojás Erdész módon (karácsonyi nagypéntekre)
2008.11.18. 18:16
Hozzávalók 10 db elkészítéséhez: 5 tojás, 1 dl olívaolaj, 20 dkg champignongomba, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 20 dkg szárnyasmáj, só, őrölt fehérbors, kakukkfű, ˝ csomó petrezselyem zöldje, 5 db fürj tojás, 25 dkg majonézes gombasaláta.
A tojásokat megfőzzük, lehűtjük, megtisztítjuk, hosszanti irányban ketté vágjuk, sárgájukat kiszedjük. A serpenyőbe tett olajat felhevítjük, beletesszük a finomra szeletelt gombát, megpirítjuk, kihűlni hagyjuk, majd keverőedénybe tesszük. Közben a megtisztított sárgarépát, zellergyökeret megfőzzük, lehűtjük és kockákra vágva a keverőedénybe helyezzük. Hozzáadjuk a passzírozott tojássárgákat és végül a kockákra vágott , kevés olajon lepirított szárnyasmájat. Sóval, őrölt fehérborssal, őrölt kakukkfűvel és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Óvatosan összekeverjük. Hűtőbe tesszük. Tálaláskor a fél tojásfehérjéket ezzel a töltelékkel megtöltjük, és tetejüket 1 félbevágott főtt fürjtojással, valamint vágott petrezselyemmel díszítjük. Majonézes gombasaláta „ágyra” helyezzük. Készíthetjük a tálalás előtti napon is, így az ízek jobban összeérnek, de ekkor a tetejüket kenjük meg aszpikkal, hogy a színek megmaradjanak.
|