Svéd karácsonyi sonka
2008.11.18. 18:00
Hozzávalók 4 személyre: 2 kg-os füstölt sonka (csont nélkül), fűszerkeverék; 1,5 kiskanál szegfűszeg, 1,5 kiskanál őrölt feketebors, 1,5 kiskanál majoránna, 4 babérlevél, grillkeverékhez; 1 tojássárgája, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, a tetejére zsemlemorzsa.
A sonkát – miután a kemény bőrét levágtuk – egy éjszakára vízbe áztatjuk, hogy sótartalma csökkenjen. Összetörjük a fűszereket, és bedörzsöljük vele a sonkát. Szorosan alufóliába csomagoljuk, és mérsékelt tűzön sütőben megsütjük (kilogrammonként 60-70 percet számítva.) Lekaparjuk róla a fűszerkeveréket, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Forró sütőben kb. 10-15 percig pirosra sütjük. Köretként külön tálkában almával párolt fehér- és vöröskáposztát kínálhatunk.
|