Angol Karácsonyi pulykasült
2008.11.18. 17:51
Hozzávalók 4 személyre: 2 kg-os fiatal pulyka, 1,5 dl olaj, 20 dkg sonkaszalonna, 35 dkg sertésháló, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 dl száraz fehérbor, 2 borízű alma, só, szalonna.
A fiatal, hizlalt pulyka 2-kg-os legyen. A megtisztított állatot felbontjuk, kibelezzük, és vízben megmossuk. A mellrészre szeltekre vágott –húsverő kalapáccsal palacsinta vékonyságúra vert – tenyérnyi szalonnaszeleteket kötünk vékony spárgával. A combrészt vékony csíkokra vágott főtt sonkaszalonnával tűzdeljük meg, és az egészet besózzuk. A pulyka hasüregébe 2 egész megszurkált almát helyezünk, aztán 1,5 dl forró olajjal öntjük le, és mély sütőtálra helyezzük. Egy kissé megpirítjuk, majd 2 dl vízzel közepesen meleg sütőben párolással sütjük. Sütési ideje két óra. Ehhez a sülthez nem szabad sovány pulykát venni! A sütés alatt ügyelni kell arra, hogy a pulyka ki ne száradjon, ezért folyamatosan öntözgessük a zsírjával, és forgassuk is meg sütés közben. Ha a pulyka legalább két órán át sült, s kipirosodott, a húsa megpuhult, kiemelhetjük a zsírjából, és gyorsan a vízben kimosott, áztatott sertéshálóba csavarjuk. A sütőtálról leöntjük a zsírt, egy másik edényben egészen kis zsírban tovább sütjük a pulykát. Ha a háló teljesen rozsdavörösre és szárazra sült, a pulykapecsenyét már ne öntözgessük. A pecsenyevillával szurkáljuk meg a melle és a combja húsát, és ha a villa könnyen megy a húsba, kivehetjük a sütőből, s legalább egy negyedóráig hagyjuk hűlni. Közben elkészítjük a mártást; a sütőlapban levő zsiradékot nyílt lángra tesszük, 2 evőkanálnyi paradicsommal megpirítjuk, majd hozzáadjuk a bort, 3 dl vizet, kissé megsózzuk és felforraljuk. Akkor a mártást levesszűrőn leszűrjük, és újra felforraljuk, addig, amíg aranyszínű nem lesz. Csészében tálaljuk a felszeletelt pulyka mellé.
|