Bigos (lengyel karácsonyi étel)
2008.11.18. 17:49
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéslapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 kg kelkáposzta, 10 dkg főzőkolbász, ˝ liter száraz fehérbor, 2 evőkanál szárított gomba, só, 1 késhegynyi csemege paprika, 1 késhegynyi majoránna, 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény, 1 babérlevél, ecet.
A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, majd átsütjük rajta a nagyobb kockákra vágott húst. A finomra vágott hagymát hozzáadva együtt tovább sütjük, majd a tört fokhagymát is beletesszük, és elkeverjük a paradicsompürével. Ezután következnek a fűszerek, végül kissé megsózzuk, és másfél deci vízzel felengedve pároljuk. Megtisztítjuk a kelkáposztát és laskára vágjuk. Felkarikázzuk a kolbászt, és mindkettőt hozzáadjuk a húshoz. Annyi borral engedjük fel, hogy bőven ellepje. Az edényt lefedve sütőbe toljuk, és addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhult. (Gyorsabban puhul, ha a fedőt egy kevés vízzel elkevert liszttel a lábasra tapasztjuk.) Az eredeti lengyel recept még nagyon apróra vágott szárított gombával is fűszerezi a bigost. Végül a fedőt levéve rövid lére párologtatjuk, és pár csepp ecettel pikánsra ízesítjük.
|