Karácsonyi pulykasült (lengyel)
2008.11.18. 17:12
Hozzávalók 4 személyre: 2,5 kg-os fiatal pulyka, 15 dkg zsír, 20 dkg füstölt szalonna, 2 borízű alma, só, 1 kávéskanál paradicsompüré, citromlé.
A fiatal hizlalt pulyka akkor kiváló, ha mellén, hátán, combjain zsírpárnák láthatók. A megtisztított pulykát felbontjuk, kibelezzük, és több vízben megmossuk. A mellére szeletekre vágott, és húsverő kalapáccsal palacsinta vékonyságúra vert, tenyérnyi szalonnaszeleteket kötünk, vékony spárgával. A combrészét vékony csíkokra vágott szalonnával tűzdeljük, és az egészet besózzuk. A pulyka hasüregébe két megszurkált egész almát teszünk. Zsírral egy mély tepsibe helyezzük, majd kevés vízzel, közepesen meleg sütőben, párolással sütjük. Ügyeljünk, hogy a sütés alatt ne száradjon ki, ezért öntözgessük a zsírjával, és sütés közben forgassuk meg! Ha a pulyka átsült, kipirosodik, és a húsa megpuhul, kiemeljük zsírjából. A tepsiből kiöntjük a zsírt, és egy másik tepsiben tovább sütjük a pulykát. Miután a pulykát a sütőből kivettük, legalább negyedóráig állni hagyjuk. Miközben a pulyka hűl, elkészítjük a pecsenyelevet. A tepsiből kiöntött zsiradékot nyílt lángra tesszük, egy kávéskanálnyi paradicsompürével megpirítjuk, majd ráöntünk 3 dl vizet, kissé megsózzuk, és beforraljuk. Ezután a pecsenyelevet leszűrjük, és újra felforraljuk, citromlével ízesítjük. A felszeletelt pulyka mellé, mártásos csészében, külön tálaljuk. A pulykasülthöz körítésként vajas párolt rizst és külön párolt szilvabefőttet vagy aszalt szilvát adunk.
|