Gombás vörösboros tokány (lisztérzékenyeknek)
2008.11.13. 09:12
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 40 dkg marhahús (sovány), 1 fej hagyma, 2 db fehér paprika, 1 db zöld paprika(csípős), 2 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem zöld, 2 dl vörösbor, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, 2 dl csontlé, olaj, só, bors,
őrölt kömény, tárkony, kakukkfű, rozmaring,majoranna.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A hagymát apróra összevágjuk, a póréhagymát vékony karikákra vagdaljuk. A fehér paprikát csíkokra, a zöldet karikára vagdossuk. A petrezselymet apróra vágjuk. A marhahúst vékony csíkokra összevágjuk. Egy serpenyőbe kevés olajon a hagyma felét üvegesre megpirítjuk (pároljuk) erre tesszük a gombát, és megpároljuk. Félkész állapotnál rárakjuk a póréhagyma és a petrezselyem felét, közben ha szükséges kevés csontlét, vagy vizet öntünk rá. Enyhén sózzuk, ízlés szerint borsozzuk és a többi fűszerből is nagyon picit teszünk hozzá. Zsírjára sütjük és levesszük a tűzről.
A maradék hagymát olajon jól megpároljuk, rátesszük a marhahúst és nagy lángon sűrűn kevergetve hirtelen átsütjük. Ezután csontlével (vízzel) felöntjük annyira, hogy csak éppen ellepje a húsokat, ízlés szerint fűszerezzük a majorannából bővebben teszünk bele, egyenlőre nem sózzuk meg. Hozzárakjuk a maradék póréhagymát, fokhagymanyomón rányomjuk a fokhagymát így fedő alatt pároljuk a hús minőségétől függően amíg kb. 70%-os puhaságú lesz. Ekkor hozzáadjuk a maradék paprikákat és petrezselymet, megsózzuk esetleg felöntjük és most már fedő nélkül pároljuk, sütjük amíg teljesen meg nem puhul. Közben a vörösbort kóstolgatjuk és a húst is öntözgetjük a borral. Amikor kész meghintjük egy kanál liszttel ráönjük a tejfölt és jól elkeverjük. Még egyet forr és kész is van. Forrón tálaljuk. Tészta, vagy rizs köret jó hozzá.
A marhahúsban levő vas könnyebben hasznosul, mint, a növényekben levő, ezért vérszegénység megelőzésében is ajánlatos. A vörösbor, ha naponta maximum 1 dl mennyiségben fogyasztjuk - mint itt a tokányban- már hozzájárul a kedvező vérképzéshez, és a bioflavonoidok jó antioxidánsok lévén rákmegelőző hatásúak.
|