Pórés rizottó
2008.11.12. 20:32
Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál vaj, 70 dkg csirkemell filé, 50 dkg rizs, 25 dkg (1 doboz) kukorica, 1 hosszabb póréhagyma, 1 nagyobb zöldpaprika (nem erős!), 1,5-2 liter tyúkhúsleves (lehet kockából is), 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál kurkuma, só, őrölt bors.
2 liter vízben 4 db tyúkhúsleves kockát megfőzünk. Egy nagyobb (4-5 literes) lábasban felmelegítjük a vajat és az olajat. Rátesszük a megmosott és a kb. 2x2 cm-es kockákra vágott
csirkemellet, és élénk lángon kifehéredésig pirítjuk. A húshoz hozzákeverjük a karikákra vágott póréhagymát és paprikát, és néhány percig együtt pirítjuk. Megmossuk, és a húsos zöldségekre szórjuk a rizst, majd kb. 2-3 percig pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk kurkumával, hogy szép sárga legyen. Az edényt lehúzzuk a tűzről. Merőkanalanként a rizsre merjük a tyúkhúslevesből annyit, amennyi ellepi, és visszatesszük a lábast a tűzre. Fedővel lefedjük, és takaréklángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. (Időnként a fedőt fel kell emelni, és ha a rizs már magába szívta a levest, mindig egy picit hozzá kell adni, így lesz jó puha. A rizs fajtájától függően így 1,5-2 liter tyúkhúslevest használunk fel.) Ha a rizs megpuhult, és már nincs leve, hozzákeverjük a lecsöpögtetett kukoricát és a reszelt sajtot, és ha szükséges megsózzuk, borsozzuk. Ha úgy érezzük, hogy a rizs egy picit száraz maradt, a legvégén is tehetünk hozzá egy kis levest!
|