Káposztás nagygombóc
2008.11.12. 20:27
Hozzávalók: 80 dkg oldalas, 120 dkg vecsési savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 35 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 pohár (2dl) tej, só, őrölt bors, szemes bors.
Egy 12 l-es lábasban az apróra vágott szalonnát, kiolvasztjuk, a zsíron a két csontra vágott oldalast félig megsütjük. Kivesszük a sült oldalast, majd a zsírra szórjuk a kicsavart káposztát. Közben a lisztet összegyúrjuk a langyos tejben futtatott élesztővel, kelni hagyjuk, majd ökölnyi gombócokat készítünk, ezeket a nyers káposztára helyezzük. A gombócok köré tesszük a félig sütött oldalas szeleteket, az edényt lefedjük, és 25-30 percig közepes lángon hagyjuk. Az étel akkor jó, ha a káposzta kicsit lesül, a gombócok szépen feldagadnak és egy kis kérget kapnak. Ez az étel ritkán sikerül elsőre, ugyanis régen kemencében készítették el.
|