Gomolyás gombóc sajtmártással
2008.11.12. 20:25
Hozzávalók: 50 dkg gomolyatúró, 2 szikkadt zsemle, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál margarin, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál vágott petrezselyem, 1 csipet őrölt szerecsendió, A gomolyasajt-mártáshoz: 10 dkg gomolyasajt, 2 evőkanál margarin, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 teáskanál ételízesítő, 1 evőkanál vágott petrezselyem.
A gomolyatúrót burgonyanyomón áttörjük. A zsemlét nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük (használhatunk, ha van, aprítógépet is). A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A keményítőt 2 evőkanál vízzel simára keverjük. A margarint habosra keverjük a tojássárgákkal. Hozzáadjuk az áttört túrót, a zsemlét, a keményítőt, a citromhéjat, a petrezselymet, a fokhagymát, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, és jól összekeverjük. A masszát kb. 15 percig állni hagyjuk. A masszából gombócokat formálunk, és gyöngyöző vízben kb. 5-8 percig, főzzük, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, melegen tartjuk. A sajtmártással tálaljuk. A gomolyamártáshoz a gomolyát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A margarint felhevítjük, világosra pirítjuk benne a lisztet, majd álladó keverés mellett, beleöntjük a tejet. Felforraljuk,
és sóval, borssal, szerecsendióval, ételízesítővel fűszerezzük. Végül belekeverjük a petrezselymet. A mártást levesszük a tűzről, belekeverjük a gomolya sajtot.
|