Kedvenc csülkös pacalom
2008.11.12. 20:21
Hozzávalók: 2 kg pacal, 1 nagyobb, húsos csülök, 2 evőkanál ételízesítő por, 1 dl ecet, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 3 evőkanál pirospaprika, 1 cseresznyepaprika, őrölt bors, só.
A pacalt megtisztítjuk, ecetes vízzel leforrázzuk, majd sós vízben félig puhára főzzük, leszűrjük és felcsíkozzuk. A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, félig puhára főzzük, közben sóval, borssal, fokhagymával, ételízesítő porral fűszerezzük. Majd a csülköt kiemeljük, s ha lehűlt, kicsontozzuk, a húst pedig csíkokra vágjuk. (A főzőlevet félretesszük.)
A bográcsban a fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd kevés csülöklével felengedjük. Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a paprikát, a csíkokra szeletelt pacalt és a csülökhúst, majd felöntjük annyi csülöklével, hogy elegendő szaftja legyen. Lassú tűzön készre főzzük, az elpárolgott levét a csülöklével apránként pótolva. Akkor jó, ha a szaftja ragacsos-sűrű lett. (A teljes főzési idő kb. 5 óra.) Főtt burgonyával és markáns ízű savanyúsággal (almapaprika, savanyú dinnye, ecetes uborka) tálaljuk.
|