Bakonyi zsiványpecsenye
2008.11.12. 20:09
Hozzávalók: 25 dkg bélszín, 25 dkg sertés szűzpecsenye, 25 dkg borjú szűzpecsenye, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg vöröshagyma, 3-4 dkg só, kevés bors, a sütéshez olaj, 3 dkg liszt, kevés pirospaprika, a sült burgonyához: 1,5 kg burgonya, a sütéshez olaj, 1-2 dkg só.
Mindhárom húsféléből öt-öt egyforma szeletet vágunk, gyengén kiverjük, a bélszínt és a borjút füstölt szalonnával megtűzdeljük, megsózzuk, megborsozzuk. A megtisztított hagymát vékony karikákra vágjuk, gyengén megsózzuk, kevés lisztben jól megforgatjuk. Az olajat erős tűzön felhevítjük, sütővillával állandóan kevergetjük, közben beletesszük, és ropogós pirosra sütjük a hagymát. (Vigyázzunk, nehogy barna legyen, mert akkor keserű ízt kap!) Ezután azonnal leszűrjük, és tálalásig melegen tartjuk, de nem fedő alatt, mert akkor már nem lesz ropogós. Ezután a húsérméket paprikával elvegyített lisztbe mártjuk, s a visszamaradt zsiradékban hirtelen kisütjük. Közben a meghámozott, megmosott, hasábokra vágott burgonyát felhevített bő olajban nem túl erős tűzön, időnként villával megkeverve pirosra sütjük. Leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, még forrón meghintjük sóval, elrendezzük a tálon, a szeleteket három sorban elhelyezzük rajta, az egészet meglocsoljuk pecsenyelével, a tetejét sült hagymakarikákkal díszítjük.
|