Tárkonyos húsos káposzta
2008.11.12. 20:03
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg sonka, 40 dkg füstölt oldalas, 1 szál (kb. 20 dkg) parasztkolbász, 3 evőkanál olaj, 2 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika, 1,2 kg savanyú káposzta, 1 babérlevél, 2 ág friss vagy 1 csapott , evőkanál őrölt tárkony, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, darált cseresznyepaprika.
A szalonnát kicsi, a sonkát valamivel nagyobb kockákra vágjuk. Az oldalast a csontok mentén négy részre daraboljuk, a kolbászt fölszeleteljük. Mindezeket az olajon kis lángon 8-10 percig pirítjuk. Ezalatt a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nagyon finomra vágjuk. A vöröshagymát a húsos alapra szórjuk, 4-5 percig fonnyasztjuk, majd a fokhagymát is beledobjuk. Épp csak átpörgetjük, a tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával meghintjük. A káposztát, ha túl savanyú, kissé kimossuk és néhány vágással felaprítjuk. A hagymás-húsos alapba keverjük, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, és nagy lángon fölforraljuk. A babérral, a tárkonnyal és a köménnyel fűszerezzük, lefödve, kis lángon bő 1 óra alatt puhára pároljuk. A tejföllel és 1 deci vízzel simára kevert liszttel sűrítjük, ha kell, utána ízesítjük. Aki szereti, darált csípős paprikával is tüzesítheti.
|