Marhapörkölt tarhonyával
2008.11.12. 19:54
Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár, 1 fej hagyma, 0,5 dl olaj, 1 evőkanál fűszerpaprika, só,1 db paradicsom, 1 db paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipet őrölt kömény, erős paprika ízlés szerint; A körethez: 1 csomag 8 tojásos tarhonya, 0,5 dl olaj, fél fej kisebb hagyma, só, 1 teáskanál fűszerpaprika, ízlés szerint erős paprika.
A finomra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd beletesszük a kockára vágott húst. Kevergetjük, pörköljük, míg nyers színét el nem veszti. Sózzuk, megszórjuk a köménymaggal, ha nem engedett levet, akkor teszünk alá kevés vizet, és letakarva pároljuk. Néha megkevergetjük és pótoljuk a vizet, amikor már teljesen elpárolgott alóla. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a tisztított zúzott fokhagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük és ismét kevés vizet öntünk alá. Ízlés szerint most tehetünk bele csípős paprikát is. Letakarás nélkül készre pároljuk, ügyeljünk, hogy kellő mennyiségű legyen a szaftja. Ha nagyon kevés lenne, akkor száraz, míg ha sok, akkor híg leves lesz. Amikor kész, beletesszük a kockára vágott paprikákat, paradicsomot, és még 3-4 percig összerottyantjuk. Köretnek tarhonyát tálalhatunk. Tarhonya készítése: lábasba tesszük az olajat és felhevítjük, amikor kellően meleg, beleöntjük a tarhonyát, sózzuk, és aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a tisztított finomra vágott hagymát, picit pirítjuk azzal is. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük és 2,5-3-szoros forró vízzel felengedjük. Visszatesszük a tűzhelyre takarékon, lefedjük. 3-4 percig még kíméletesen forraljuk, majd lezárjuk a tűzhelyet, és lefedve hagyjuk 20-25 percet. Amikor eltelt az idő, átkeverjük, és tálaljuk.
|