Csülkös bableves gyufametélttel
2008.11.12. 19:53
Hozzávalók: 20 dkg fejtett bab, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db gyökér, 1 db sárgarépa, 0,5 dl olaj, 40 dkg füstölt csülök, 4 db babérlevél, 1 kiskanál köménymag, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 evőkanál liszt, só, 1 dl tejföl, 5-8 dkg tészta, ízlés szerint erős paprika.
A babot beáztatjuk előző este. A csülköt megmossuk és feltesszük főni a babérlevéllel. Amikor már félig puha a csülök, de az sem baj ha puhább, beletesszük a lemosott babot. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a köménymagot és beleöntjük a fövő babhoz. Amikor a bab kezd puhulni, beletesszük a tisztított vékonyabb hasábokra vágott zöldségeket. Ha megpuhult a csülök, kivesszük, kicsit várunk, hogy hűljön, és összevágjuk kisebb kockákra, majd félretesszük. A babon pótoljuk az elfövő vizet, ha netán kell, sózzuk, erős paprikát is tehetünk bele. Amikor megpuhult a bab, a maradék 3 evőkanál olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós kell, hogy legyen az állaga) amit zsemleszínűre pirítunk, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, és beleöntjük a levesbe. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog. Elkeverjük a levesben és 5 percig kíméletesen forraljuk. Beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. Amikor elkészült a leves, visszatesszük bele a félretett összevágott csülökhúst. Tálaláskor tetejére tejfölt teszünk. A gyufametéltet külön is ki lehet főzni sós vízben és tálaláskor beletenni.
|