Hústáska (kínai)
2008.11.10. 12:28
Hozzávalók 4 személyre: A tésztához: 5 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor. A töltelékhez: 25 dkg fényezett sertéshús, 1 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 újhagyma,
1 evőkanál száraz fehérbor, 1 kávéskanál szójamártás, 1 evőkanál kagylómártás, 2 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál kukoricaliszt.
Készítsük el a tésztát úgy, hogy az élesztőt 3 dl langyos vízben megfuttatjuk, majd egy óra múlva dolgozzuk össze a liszttel és a cukorral jó egységes, rugalmas tésztává. Két óra hosszat hagyjuk pihenni. Ezalatt készítsük el a tölteléket: Vágjuk össze a húst és a hagymát, törjük össze a fokhagymát. Forró olajban süssük a hagymát és a fokhagymát 5-6 másodpercig. Öntsük rá a bort, a cukrot, a szójamártást, és a kagylómártást. Fél percig forraljuk kevergetve. Adjunk hozzá kb. egy, másfél deci vizet, és forraljuk fel ismét. Tegyük a sertéshúst a serpenyőbe, keverjük hozzá az egy evőkanál vízben elkevert kukoricalisztet. Főzzük amíg be nem sűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. Osszuk a tésztát két részre. Formázzuk hengerré, és vágjuk tíz korongra. Lapítsuk kezünkkel a korongokat kb. 7-8 cm átmérőjűvé. A korongok közepére tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket, majd batyuszerűen összecsomagolva, középen a tetején a széleket alaposan összenyomva formázzunk szabályos táskákat.
Béleljünk ki egy gőzölőedényt szűrőpapírral vagy vékony, tiszta konyharuhával, tegyük bele a cipócskákat és erős gőzön tizenöt percig főzzük. Tálaláskor kis csészékben szójamártást és paprikaolajat adunk hozzá. A batyukat más töltelékkel is tölthetjük, gombával, bambuszrüggyel, párolt káposztával, szójasajttal, stb.
|