Gombás csirke borfelhőben párolva
2008.11.08. 12:10
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg-os csirke, 10 dkg szalonna, 25 dkg csiperkegomba, 1 üveg vörösbor, 12 kis fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, 1 csokor (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem) vegyes fűszernövény, 5 cl konyak, őrölt bors, só
A csirkét feldaraboljuk. A hagymákat és a répákat apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk. Az olaj és a vaj keverékében a csirkét pirosra sütjük, majd kivesszük, helyére tesszük a szalonnakockákat, a hagymát és a répát. Újra visszatesszük a húst, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zöldfűszereket. Sóval, borssal ízesítjük, a konyakkal meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk). Amikor a láng kialudt, beleöntjük a bort, lefedjük, és kislángon másfél óráig főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, és a főzés vége előtt a húshoz adjuk.
A csirkét elkészítés előtt marinálhatjuk: vörösborba kakukkfüvet, babérlevelet és durvára tört borsot keverünk, ebbe tesszük a csirkét néhány órára vagy egy éjszakára.
Az apró gombákat hagyjuk egészben, a nagyobbakat vágjuk apróra!
|