Helyes étkezés : Gyulladásgátló diétával javítható a vércukorszint és az erek állapota |
Gyulladásgátló diétával javítható a vércukorszint és az erek állapota
2008.11.08. 00:22
Az étkezés utáni vércukorszint, vérzsírszint, gyulladásos paraméterek és a keringési rendszer állapotának javítását célzó táplálkozási és életmódbeli teendőket foglalta össze egy cikk a Journal of the American College of Cardiology január 22-i számában.
A kalóriadús, de táplálékban szegény étrend gyakran vezet az élettani határokon túlmutató étkezés utáni vércukorszinthez és vérzsírértékekhez. Ez az állapot azonnal oxidációs stresszhez vezet, mely közvetlenül emeli a vércukor- és vérzsírszinteket étkezések után. A szabadgyökök szintjének átmeneti emelkedése többek között plakkok lerakódását okozza az erekben.
Az étkezés utáni anyagcserezavar még nem cukorbetegeknél is előre jelzi a szív-és érrendszeri események kockázatát a jövőben. Az étrendi változások pedig az anyagcserezavar drámai és azonnali javulásához vezethetnek.
A glukóz- és trigliceridszintek, valamint a gyulladás megfékezésére a szerzők egy alacsony feldolgozottságú, magas rosttartalmú, növényi alapú étrendet javasolnak, ami zöldségeket, gyümölcsöket, teljes őrlésű gabonát, főzelékféléket és magvakat tartalmaz. Az anyagcserezavart enyhíti továbbá a sovány fehérjék, az ecet, a halolaj, a tea és a fahéj fogyasztása. Ezek mellett további kedvező hatás várható a kalóriamegszorítástól, a fogyástól, a testmozgástól és a kis mennyiségű alkohol fogyasztásától.
A szerzők ajánlásai a következők:
• Magas rosttartalmú, alacsony glikaemiás indexű szénhidrátok fogyasztása (zöldségek, gyümölcsök, teljes őrlésű gabonák, főzelékfélék, magvak)
• Mindhárom fő étkezésnél sovány húsok fogyasztása
• Naponta legfeljebb egy marék növényi mag fogyasztása (összezárt ököllel mérve), ezt zöldséggel, gabonafélékkel és gyümölccsel keverve
• Saláta fogyasztása naponta, ez álljon zöld leveles zöldségekből, és ecettel és oliva olajjal ízesíthető
• A sokszorosan feldolgozott ételek és italok kerülése, különös tekintettel a magas cukor-, fruktóz-, finomliszt- vagy transz-zsírsavtartalmú készítményekre
• Nagy mennyiségű ételadagok kerülése az étkezéseknél
• A normál testsúly megtartása. A csípőkörfogat legfeljebb a testmagasság fele lehet
• Naponta legalább harminc perc testmozgás végzése, legalább közepes intenzitással
• Egyéb élvezeti szer hiányában naponta egy alkoholos ital fogyasztható a vacsora mellé
A szerzők szerint „kísérleti és epidemiológiai adatok is arra utalnak, hogy a fent felsorolt szempontok szerint felépülő diétás sémák csökkentik a szervezet gyulladását és a szív- és érrendszeri kockázatot. A fenti, „gyulladásgátló” diéta mind az elsődleges, mind a másodlagos megelőzésben alkalmazható.
|