Zakuszka, egy erdélyi padlizsánkrém karrierje
2008.11.08. 00:08
Erdélyben évszázadók óta ősi recept szerint készítik a zakuszkát. Első hallásra talán vmi orosz ételkülönlegességre gondolhatnak némelyek, de a padlizsánkrém nem onnan származik. A tévhit valószínűleg abból ered, hogy az oroszok igen gyakran előételként fogyasztják.
A krém azonban nemcsak előételként fogyasztható, hanem reggelire, uzsonnára is, főleg akkor ha valakinek kevés ideje van arra, hogy reggelit vagy uzsonnát készítsen. Alapvetően szendvicsre kenik a pástétomot, de különböző főételek elkészítéséhez is javasolható.
További előnye, hogy a zakuszka nagyon jól kiegészíti a fogyókúrázók étrendjét, alacsony kalóriatartalma miatt közkedvelt a fogyni vágyók körében is.
Elkészítése házilag viszonylag egyszerű, de főzése közben állandóan kevergetni kell, ami sokak számára 'fáradtságossá' teszi a kuktáskodást. Erre tekintettel sokan inkább megvásárolják a kis üvegben kapható készterméket, hiszen nem drága, és azt fogyasztják.
Padlizsánkrém elnevezéssel kétféle, eredeti ízesítéssel és paprikásan kapható, reggelire fokhagymás-vajas pirítós mellé ajánlott. Ismert még a babpástétom is, ami szintén nagyon népszerű. Összetétele: tarkabab, pritaminpaprika, kukoricacsíra olaj, vöröshagyma, víz, paradicsomsűrítmény, tengeri só, fűszerkeverék. Látható tehát, hogy az összetevői körülbelül ugyanazok, mint a padlizsáné, szinte csak a bab felhasználása az eltérés.
Zakuszka névvel is vásárolható pástétom, melynek összetevői kivétel nélkül bioalapanyagok, míg a padlizsánkrém csak natúr változatban létezik. A zakuszkának van egy erősebb ízesítéssel ellátott variánsa is, így kiválóan alkalmas az ínyencek étrendjének javításához. Például lecsóba.
Recept:
Az étel elkészítésének számos módja ismeretes, ahány tájegység, annyi főzési technika. Alábbiakban közlünk egyet:
Hozzávalók:
- 1 nagyobb padlizsán
- három db paradicsom
- két db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- fél deci olaj
- só, bors tetszés szerint
Apró kockákra kell vágni a vöröshagymát, majd megfuttani az olajon. A padlizsánt kis darabokra felaprítva lassú tűzön kell fedő alatt párolni, közben hozzáadni a sót és borsot, valamint a megtört fokhagymát. Szükséges már ekkor is néhány alkalommal kevergetni. A padlizsán lassan megpuhul. Akkor kell hozzáadni a felaprózott paradicsomot, mikor a levét elfőtte. Ha a paradicsom leve is elfő, fedő nélkül 'sütni' kell még egy kis ideig. Amikor elkészült, zúzzuk pépesre a krémet, utána hagyjuk kihűlni. Turmixgépben még pépesebb a zakuszka, érdemes tehát a konyhai robotgépet használni.
Sokan kevernek a már majdnem kész előételhez majonézt, illetve nem főzik, hanem héjában sütik a padlizsánt, és utána folytatják a főzést és keverést.
|