Zöld teával a rák ellen
2008.11.08. 00:03
Lehetséges, hogy egy a zöld teából kivont vegyi anyag segítségére lehet a tudósoknak a rák elleni küzdelemben. Brit és spanyol tudósok egy csoportja megállapította, hogy az EGCG polifenol gátolja a ráksejtek szaporodását.
Már korábbi kutatások is utaltak arra, hogy a zöld tea csökkenti a rák egyes fajtáinak kialakulását. A mostani kísérlet során kiderült, hogy az anyag már igen alacsony koncentrációban is hat, azaz napi 2-3 csésze tea ivása is eredményes lehet. Azt is megállapították azonban, hogy a nagy koncentráció mellékhatásként megnöveli a születési rendellenességek számát.
A brit és spanyol kutatók tanulmánya szerint az EGCG egy kulcsfontosságú enzimhez, a dihydrofolát reduktázhoz (DHFR) kötődik, ezt célozzák meg a már bevezetett rákellenes gyógyszerek is.
A zöld tea kivonata ugyanúgy hat, mint az ismert rákgyógyszer, a methotrexát, ám gyakorlati előnye lehet, hogy kevesebb mellékhatást vált ki.
Roger Thorneley professzor így ír a kísérletről: – Nagyon érdekes felfedezést tettünk. Először találtunk egyértelmű tudományos magyarázatot arra, miért gátolja meg az EGCG a ráksejtek szaporodását már a napi 2-3 csésze zöld teát fogyasztóknál is. Azonosítottunk egy a ráksejtekben található enzimet, amelyet az EGCGH megcéloz, és most már világos, hogyan gátolja meg, hogy az enzim DNS-t hozzon létre. Mindez azt jelenti, hogy képesek leszünk egy új rákellenes gyógyszer kifejlesztésére.
– A spanyol kutató szerint a munkát megkönnyíti az is, hogy az EGCG szerkezete nagymértékben hasonlatos az ismert és sikeres methotrexátéhoz. Mivel azonban az EGCG kevésbé szorosan kötődik a megcélzott enzimhez, kevesebb a szer mellékhatása is.
|