Szívbarát fokhagyma
2008.11.08. 00:02
A fokhagyma egészségre gyakorolt előnyös hatásait már évszázadok óta ismerik, most azonban ennek pontos okára is rávilágítottak amerikai kutatók.
Laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták, hogy a megemésztett fokhagyma egyes vegyületeit hogyan alakítják át a vörösvérsejtek hidrogénszulfiddá. Ez a sejtek közti üzenetközvetítő anyag tágítja az ereket, és fokozza a vérkeringést.
A fokhagyma fogyasztása tehát fokozhatja ennek a létfontosságú vegyi anyagnak a termelődését, és szerepet játszhat a szívbetegség kockázatának csökkentésében.
Korábbi vizsgálatok vegyes eredménnyel jártak, egyesek nem találtak előnyös hatást, míg mások a szívbetegség kockázatának csökkenéséről számoltak be.
A kutatók azt tapasztalták, hogy a vörösvérsejtek már kis mennyiségű fokhagyma hatására is hidrogénszulfidot kezdtek termelni. A laboratóriumban használt mennyiség két gerezdnek felelt meg.
További vizsgálatok során az is kiderült, hogy a kémiai reakció a vörösvérsejtek membránjánál ment végbe, de kis mennyiségű hidrogénszulfid magukban a sejtekben is képződött.
Az Alabama Egyetem kutató szerint ha további vizsgálatok is megerősítik eddigi eredményeiket, a fokhagymakivonat szabványosításával további előnyöket lehet majd elérni.
|