Kalotaszegi libahúsos káposzta
2008.11.07. 20:58
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg libaháj, 2 evőkanál libazsír, fél kg darált libamell, 30 dkg darált marhalapocka, 20 dkg rizs vagy gersli, 6 savanyított káposztalevél, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál édesnemes pirospaprika, 3 dl paradicsomlé
A savanyú káposztát – ha túl savanyú – hideg vízben átmossuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, összevágjuk. A libahájat apróra vágjuk. Nagyobb fazékban felforrósítjuk a libazsírt, megfonnyasztjuk benne a hagyma felét, és beletesszük a szálas káposzta háromnegyedét. Elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a libahúst, a marhahúst és a libahájat (ha ez nincs, akkor két kanál olvasztott zsírt), a maradék hagymát, és egy gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, a tojással és a rizzsel vagy a gerslivel összedolgozzuk. A masszát beletöltjük a levelekbe. A töltelékeket a szálaskáposzta-ágyra fektetjük, és a maradék szálas káposztával betakarjuk. Feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön puhára főzzük. Amikor már megpuhult, világos rántást készítünk: felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a lisztet és a maradék fokhagymát. Belekeverjük a pirospaprikát, felengedjük a paradicsomlével, és felforraljuk. A káposztából kiemeljük a töltelékeket, hozzáadjuk a rántást. Addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Ekkor visszatesszük a töltelékeket, esetleg ízlés szerint édesítjük.
|