Bélszínjava-szelet (beefsteak)
2008.11.07. 20:17
Nyersanyagmennyiség 1 főre: bélszín letisztítva, színhús 16 dkg, olaj 1 dl, só, őrölt bors, 1 db zsemlekruton (a zsemlék tetejét és alját levágjuk, a közepét használjuk).
Körethez: 5 dkg zöldborsó, 5 dkg vajbab, 5 dkg karotta, 5 dkg kelvirág, 15 dkg burgonya, csipetnyi só, kristálycukor, olaj a burgonya sütéséhez, 8 dkg vaj.
A bélszínjava-szelet, beefsteak (bifsztek) a bélszín középső részéből vastag szeletben levágott adag, frissen, sütve. A beefsteaket tetszetős, kerek alakúra igazítjuk és mindkét oldalán megsózzuk, őrölt borssal meghintjük. Enyhén kevés lisztbe mártjuk, kevés felhevített forró olajban (ami majdnem lángol), mindkét oldalát barna ropogósra sütjük, majd mérsékelt tűzön, angolosra vagy félangolosra sütjük. Rostélyon sütve csak kenőtollal vékonyan kenjük be olajjal a bifszteket, és tegyük az előhevített rostra. Ha egyik oldalán megsült, megfordítjuk, és így fejezzük be a sütést. A sütést úgy időzítjük, hogy az a tálalás pillanatában fejeződjék be. Sokféleképpen tálalhatjuk fel. Leggyakrabban tükörtojással a tetején. A zöldségeket, külön edénykékben, kevés sós, cukros lében megfőzzük, majd leszűrés után, vajon átpároljuk. Az előmelegített tál közepére helyezzük a sült zsemlekrutont, erre a bélszínt, rá a tükörtojást. Köré helyezzük a zöldségféléket. A burgonyából, sült hasábburgonyát készítünk, melyet szintén a tálra helyezünk.
Az étel illata kellemes, étvágykeltő, a frissensült marha húsára jellemző, a hússzelet színe barnáspiros, vágásfelülete rózsaszínű.
|